Despre KMV

Prima ediție a KM Vertical Bâlea a avut loc în iunie 2015, când 20 de sportivi de la Vertical Sport ne-am întrecut pe traseul de la Bâlea Cascada la Bâlea Lac. 

Odată ajunși în creasta, recuperarea s-a făcut la o tura de ski de primăvara. Am hotărât pe loc sa repetam experiența și de atunci, an de an, începutul de primăvara îl dedicam kilometrului vertical. Alergatul pe zăpadă a devenit astfel trademark-ul acestui eveniment.


KM Vertical Bâlea este o competiție sportiva de alergare montana, organizata de clubul Vertical Sport, ce presupune parcurgerea în urcare a unui traseu spectaculos cu 1000m diferența de nivel și în jur de 5km lungime. Startul se da la Bâlea Cascada la cota 1230m. Traseul urmărește poteca turistică marcata cu triunghi albastru pe lângă spectaculoasa cascada Bâlea, traversează versanții deasupra Transfăgărășanului apoi trece pe lângă lacul Bâlea din căldarea glaciara superioara la 2050m altitudine și urcă spre creastă, prin zăpada, pe marcajul cruce roșie. Finish-ul este în însorita șa a Doamnei (Curmătura Bâlii), la 2200m altitudine. De aici se poate admira creasta Făgărașului cu impresionantele ei muchii nordice, iar in depărtare, spre nord Oltul șerpuind la poalele muntelui. 

Concursul se adresează în principal alergătorilor și drumeților cu experiența montana rezonabila și pregătire fizica buna. Pentru siguranța participanților este stabilit un timp limita într-un punct cheie al rutei. În ritm de drumeție traseul poate fi parcurs în 3-4 h.