Regulament

Data cursei 9 iunie 2019

Numar locuri: 150

Organizatorul: Asociata Club Sportiv Vertical Sport, Sibiu

Taxa de inscriere : 50lei / 70lei in 9 iunie (la fata locului)

IBAN: RO37 BACX 0000 0010 9110 9001 / Asociatia Club Sportiv Vertical Sport

KM Vertical Race este un eveniment care are ca scop principal promovarea activitații de alergare montană în Romania, utilizând poteci marcate din Munții Făgăraș.

Traseu:

Vertical Race este concurs de tip KM Vertical cu o diferenta de nivel pozitiva de 1000m pe o distanta de 5 km. Traseul urca de la Balea Cascada 1230m pe marcajul triunghi albastru pana la Balea Lac 2050m urmand poteca turistica ce urca pe valea Balea, iar apoi pe marcajul banda albastra pana in Curmatura Balii (Saua Doamnei) 2240m.

Nivelul de dificultate este mediu. Atentie: pe portiunea superioara in proximitatea lacului Balea si zona superioara din valea Doamnei zapada inca persista. Se recomanda utilizarea betelor de ski si echipament adecvat pentru alergarea pe zapada. Este necesar ca toti concurentii sa aiba o conditie fizica buna si experienta de munte.

Program:

 • Preluarea kitului de start incepand cu ora 8,30 AM.
 • Sedinta tehnica ora 9,45 AM
 • Startul se va da la Balea Cascada sambata 9 iunie 2018 la ora 10 AM
 • Festivitatea de premiere, Balea Lac ora 14

Regulament: pentru participarea la KM Vertical Race este necesar ca fiecare concurent sa aiba:

 • experiență generală despre munte;
 • abilitatea de parcurgere a unui traseu alpin de dificultate medie
 • bun simț al orientării pe teren montan în condiții de vizibilitate redusă, capacitatea utilizării unei hărți și a informațiilor despre traseu, cunoașterea regulilor de comportament în caz de pericol și urgență în zona montană;
 • dovada de fair-play, să înțeleagă și să accepte faptul că oricâte măsuri de siguranța ar lua organizatorii, nu sunt și nu pot fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiției, mediul și condițiile în care se desfășoară aceasta;
 • nicio recunoaștere sportivă sub formă de diplome și premii nu este mai presus de sănătatea și viața lui și/sau a altor concurenți și să acționeze în consecință atunci când simte sau observă un pericol.

Pentru a participa este esențial:

 • să fie la curent cu lungimea și specificitatea evenimentului și să fie pregătit pentru acesta;
 • să dețină, înaintea cursei, o capacitate reală de autonomie care să îi permită să stăpânească și să abordeze problemele ce pot fi induse de acest tip de cursă, mai cu seamă să știe să facă față, fără ajutor din exterior, condițiilor meteorologice care pot deveni foarte dificile din cauza altitudinii (vânt, frig, ceață, ploaie, ninsoare) și a întunericului;
 • să facă față, chiar dacă este izolat și fără posibilitate de ajutor din exterior, problemelor de natură fizică și psihică generate de oboseala extremă, probleme digestive, dureri și contracturi musculare, articulare și osoase, alimentației reduse;
 • să înțeleagă pe deplin și să accepte ca nu este responsabilitatea organizatorilor sa ajute un alergător să depășească aceste probleme și că pentru acest gen de activități montane securitatea depinde de capacitatea concurentului de adaptare la problemele întâlnite sau avute în vedere.

Competitorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani pentru a putea participa la cursa. Excepție pot face tinerii care sunt sportivi legitimati sau au dovedit prin rezultate la participarea de curse similare, anterioare cursei, reale calități atletice și pentru care este necesar acordul părinților sau antrenorilor, scris și semnat pe declarația de responsabilitate, care să ateste ca aceștia cunosc condițiile și regulile competiției și sunt de acord cu înscrierea și participarea tinerilor la concurs.

La cursa pot participa atât femei cât și bărbați.

Competitorii trebuie să fie de acord cu regulamentul cursei și trebuie să declare pe proprie răspundere că sunt responsabili în totalitate pentru propria condiție pe durata întregii curse.

Organizatorii nu sunt responsabili pentru eventuale accidentări sau evenimente pe parcursul cursei. Organizatorii nu sunt responsabili pentru condițiile meteo.

Taxa de participare nu va fi returnată în caz de anulare/amânare a competiției din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, taxa de participare nu se va returna în caz de abandon, descalificare sau neprezentare la start.E

Echipament obligatoriu: 
✅Incaltaminte alergare montana, 
✅Rucsac alergare montana/borseta, 
✅Haina vant, 
✅Bentita sau buff, 
✅Colanti lungi sau sosete lungi pana la genunchi si pantaloni 3 sferturi sau scurti,
✅Bidon 0,5L cu apa / lichid – plin la start, 
✅1xGel sau baton energizant

Se recomanda 
❗️Bete de ski

Echipamentul va fi controlat la start si la finish !

Alimentatie si hidratare: Concurenții au întreaga responsabilitate pentru asigurarea alimentației și hidratării. Organizatorii vor pune la dispoziție un punct de alimentare/hidratare la Balea Lac dupa finish.
Pe traseu pot fi întâlnite izvoare, însa recomandăm tuturor concurenților sa își aducă propria rezerva de apa.

Siguranta: Pe traseu vor fi prezenți reprezentați ai Serviciului Public Salvamont care au rolul de a identifica și interveni în eventuale situații care pot pune în pericol siguranța concurenților. Concurenții au obligația de a se supune direct și fără contestație oricăror recomandări sau decizii ale arbitrilor din punctele de control, inchizatorului de cursa sau ale reprezentantilor salvamonutlui. In caz contrar acesta va fi eliminat din competiție si risca ca pe viitor sa fie exclus de la viitoarele editii ale curselor organizate de Vertical Sport. Recomandări suplimentare vor fi făcute la ultima ședință tehnică.

Penalizările: Penalizările de timp vor fi adăugate la rezultatul final al concurentului.Contestațiile pot fi depuse până cel târziu la o ora după timpul limită de finish al cursei. O garanție de 300 lei este obligatorie pentru fiecare contestație, aceasta fiind returnată în situația confirmării contestației. Contestațiile sunt analizate și infirmate/confirmate de către o comisie formată din 3 membrii: 1 organizator, 1 membru al echipei salvamont, 1 concurent desemnat înainte de startul cursei.

 • Lipsa echipamentului obligatoriu: penalizare 15min / item
 • Nerespectarea deciziilor organizatorilor și a reprezentanților Salvamont: descalificare
 • Nepermiterea verificării echipamentului: descalificare
 • Schimbarea numărului: descalificare
 • Nerespectarea sau scurtarea traseului: in functie de abatere – se dubleaza timpul estimat facut prin scurtarea
 • Primirea de ajutor din exterior: 15 min
 • Aruncarea gunoaielor:  descalificare
 • Nerespectarea concurenților/organizatorilor/mediului înconjurător:  descalificare
 • Neacordarea de ajutor celor aflați în dificultate/pericol:descalificare
 • Comportament și atitudine periculoasă: descalificare
 • Însoțitor pe traseu în afara zonelor de asistență: 1/4h pana la 1h

Abandon: Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, trebuie să-i informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgență care sunt notate pe hartă.

Ne vedem la start !